logo for biorama.net
***NAVBAR***
LEFT for biorama.net

Ayurvedski lijekovi,
bilje i začiniPrikazat ćemo najpoznatije ayurvedske lijekove, koji se u ayurvedi koriste već nekoliko tisuća godina. Ayurvedski pripravci razlikuju se time, da su vrlo učinkoviti, a uz to nemaju negativnih efekata. 


AMALAKI

Amalaki je biljka koja nudi jedan od najbogatijih izvora vitamina C. Čak i kada je suha vitamin C ostaje sačuvan. Koristi se za podmlađivanje, snagu i imunitet, formiranje krvi, čišćenje krvi, antiseptička i antibiotička svojstva, poboljšava asimilaciju i metabolizam, štiti jetru, tonik za oči, loše stanice ubija unutar tri dana, cirkulaciju.

Indikacije: opća slabost, tonik za starije ljude, bolovi i problemi s očima, prerana starost općenito, starost kože i stanica, gubitak elastičnosti kože, gubitak kose, slaba kosa i nokti, prhut, prerano sjedenje, bolovi (amalaki + brahmi ili gotu kola), ciroza jetre i problemi s jetrom.
ARĐUNA

Vrijedan ajurvedski lijek kod problema sa srcem i kod problema s krvnim tlakom. Kada je navala krvi u srcu, olakšava i oslobađa probleme sa disanjem. Kod povećanog srca, poboljšava krvnu cirkulaciju srčane pumpe, odstranjuje štetna tkiva i jača srčani mišić.

Indikacije: visoki krvni tlak, slabost srca, slaba krvna cirkulacija, angina pectoris, disharmonija srčanih ritmova, atrofija mišića, hladne ruke i stopala.
ASAFETIDA

To je smolasta aromatična tvar, po mirisu nalik luku. Prirodni je laksativ.

Indikacije: kašalj, pomaže probavi, ublažuje bolove i pomaže kod odstranjivanja toksina, uklanja bol u ušima (asafetidu staviti na gazu ili vatu i staviti u uho).AŠOKA

U prijevodu ašoka znači “bez bijede”. Ašoka je simbol ženstvenosti. Koristi se kod problema s jakim menstruacijama, kod PMS, menopauze i depresije uslijed pomanjkanja hormona. Ima jako rashlađujuće djelovanje i koristi se zato kod vrućih navala, valunga. Dobar je tonik za maternicu i jajnike. Sadrži prirodni kalcij i željezo.AŠVAGANDHA

Ova biljka spada u prvoklasnu skupinu okrepljivača i pomlađivača u svijetu biljaka. Po okusu se može usporediti s najpoznatijim okrepljivačima kao što su ginseng, astragalus, dang gui, reiši gljiva i južnoamerička suma. Ima sposobnosti povećavanja vitalnosti, energije, izdržljivosti i snage, dugovječnosti, ojačava imunitet bez stimuliranja tjelesnih rezervi. 

Ima mogućnost hranjenja nervnog sustava, smirivanja anksioznosti i stresa i uspostavljanje mirnoće uma. Ova biljka ima moćna protuupalna svojstva i njome se tretira artritis i reumatska stanja, a osim toga je i najveći afrodizijak među biljkama.

Korisna je za ojačavanje ženskog reproduktivnog sustava i kombinira se sa šatavarijem. Njena jedinstvenost je da postiže rezultate ojačavanjem nervnog sustava i potencira reproduktivne hormone. U engleskom jeziku je zovu “zimska trešnja”. Sanskritsko ime ašvagande se prevodi “kao konj”.

Okus joj je oštar i opor, znači da utopljuje, pojačava metabolizam, stimulira probavu, čisti sluz i poboljšava cirkulaciju. Njen postprobavni okus je sladak, a pojavljuje se kad se supstance pretvore u čišće nutritivne ekstrakte. Ovaj okus predstavlja duboka hranjiva hormonalna svojstva i mogućnost za ojačavanje i hranjenje nervnog sustava.

Upotrebljavamo je i kao bubrežni Jang okrepljivač, zbog efekta utopljivanja i afrodizijačkih svojstava. Mora se uzimati najmanje mjesec dana da primijetimo afrodizijačka svojstva.GOTU KOLA (BRAHMI)

Gotu kola ili Brahmi je tonik za mozak, srce i nervni sistem, te čisti i smiruje um istovremeno.

Indikacije: depresija, epilepsija, stres, nervoza, umor, pomanjkanje sna, disfunkcija govora, pamćenje, koncentracija, kod postnatalne depresije (Brahmi + Šatavari), kod učenja i slabijeg pamćenje (Brahmi + Ašvaganda).ČJAVAN PRAŠ - AMRITA KALAŠ

Pripravak od 45 biljaka i začina. Izuzetno povoljno za sve uzraste, a naročito za djecu u razvoju, za dobru memoriju, za moždane vijuge, protiv kašlja i kod problema sa disajnim organima. Jedan od najpoznatijih pomlađivača, širom svijeta ga najviše koriste žene i djeca. 

Dobar kao nadomjestak prehrani ako nema dovoljno bilo kojih sastojaka u obroku.

Indikacije: prehlade, kašalj, astma, opća slabost, slaba memorija, glavobolje, bolesti pluća, tonik za sve uzraste, u slučajevima pomanjkanja proteina, vitamina ili minerala, hladnoća.CIMET

Cimet je aromatična biljka, antiseptik i osvježava. Prijatan je za tijelo i lagano grije.

Indikacije: detoksicira, okrepljuje tkiva, ublažuje bolove, dobra kod vata i kapha poremećaja, kod pitte je treba uzimati u malim količinama, kod kašlja, poboljšava probavu, potiče znojenje.

Kod kašlja pomiješati cimet, đumbir, kardamon i klinčić. Sve pomiješati u malim količinama u jednakim omjerima. Može kao čaj ili pomiješati s medom i jesti tako kao pastu 3x dnevno.ĐUMBIR

Đumbir, đinđer ili ingver je veoma svrsishodna biljka. Uzima se u svježem i osušenom obliku. Svježi je bolje uzimati ako se može, jer ima više vode, te osvježava i potiče probavu. Potiče znojenje, agni, detoksicira, te pomaže kod asimilacije i apsorpcije hrane.

Indikacije: kašalj, laksativ, prehlade, vjetrovi, zastoj zrakova u tijelu koji mogu biti i jako bolni, kapha i vata poremećaji, teška probava, bolovi, zatvor.

Kontraindikacije: nema.

Doziranje: kao začin u slatkim i slanim jelima, prije jela malo zasoljen potiče probavu, tijekom jela pojesti nekoliko kriška, nakon jela, ako nam je teško (prejedanje) ili ako je slaba probava, pojesti 1 - 2 kriške, kuhati čaj od suhog ili svježeg đumbira.GUGGULU

Ima protuupalna svojstva, čisti krvne žile (smanjuje kolesterol i trigliceride), spada u najpoznatije i najstarije preparate u ajurvedi.

Indikacije: bolni mišići, bolovi živaca, reumatoidni artritis, bolesti srčanih žila, spondiloza, promijene na diskovima kralježaka, arterioskleroza, tromboza, pericarditis, endocarditis, kolesterol, pretjerana težina, masna koža.

Kontraindikacije: trudnice i dojilje.KARDAMOM (KARDAMON)

Aromatičan i stimulativan. Koristi se naročito kod slatkih jela da pomogne probavi.

Indikacije: slaba probava, jača srce i pluća, kod pojačanih plinova, bolova, teškog disanja.

Kontraindikacije: uzimati ga treba u malim količinama.

Doziranje: u slatka jela dodati kao začin, samljeti ga i staviti ga u čaj.KLINIČIĆ

Jako je aromatičan i ljut te uljast. Koristi se kao začin u pićima, jelima slatkim i slanim. Dobar kod poremećaja vata i kaphe.

Indikacije: kašalj, kongestija, začepljenost nosa, bolovi, bolni zubi, sinusi, detoksikant.

Kontraindikacije: uzimati ga u malim količinama.

Doziranje: u čaju, kao začin, kod kašlja može se žvakati ili pomiješati s medom, đumbirom, kardamomom i cimetom. Odmah rješava navale kašlja. Kod upale zubi staviti ga na zubno meso ili koristiti klinčićevo ulje.KORIANDER

Aromatična i stimulativna biljka.

Indikacije: konstipacija, potiče probavu, pečenje kod mokrenja, vjetrovi, mučnina, čisti krv.

Kontraindikacije: nema.


Doziranja: kao začin u jelima, kod osipa i dermatitisa pomiješati s vodom i staviti na kožu.KURKUMA

Jedan od najzdravijih začina za crijevnu floru. Gorka je, blago ljuta i pročišćavajuća.

Indikacije: problemi sa crijevima, konstipacija, kongestija, upalni procesi, bolovi, otoci.

Kontraindikacije: nema.


Doziranja: kao začin, kao pasta (pomiješana s vodom i malo soli ili s aloe verom) kod bolova i upala, u čaj 1 - 2 prstohvata kod problema s probavom.NATURE CARE

Pripravak na bazi klica za sve probleme sa crijevima, kod zatvora, ispucanih crijeva, neredovite stolice.

Indikacije: konstipacija, hemoroidi, bolna stolica, ispucana crijeva.

Kontraindikacija: nema.


Doziranje: 1 - 3x malu ili veliku žlicu (ovisno o težini problema) pomiješati sa sokom.NIM

U ajurvedi nim se vrlo često koristi. To je prirodni antiseptik i antibiotik. Spada u važne ajurvedske preparate kod problema s kožom. Povećava aktivnosti enzima anti-oksidanta i pomaže u čišćenju jetre i kod prevencije raka.

Indikacije: toksična krv, pomanjkanje elastičnosti, crvena ili osjetljiva koža, herpes simplex, herpes zoster, akne, osipi, guljenje kože, znojenje nogu, pretjerano znojenje, bakterijske, virusne i gljivične infekcije, čišćenje jetre.NIRURI

To je gorka biljka i ima diuretička, rashlađujuća i laksativna djelovanja. Jako povoljno djeluje na jetru i kod kroničnih bolesti jetre.

Indikacije: problemi s jetrom, sa slezenenom, kod povećane jetre i slezene, hepatitisa, virusne infekcije jetre, žutice, niskog krvnog tlaka.PIPPALI

Pippali je dugi crni biber, vrlo jak probavni stimulans, a koristi se i kod problema s plućima i jetrom.

Indikacije: anoreksija, probavne smetnje, trbušni vjetrovi, štucavica, migrene, astma, kašalj sa sluzi, bronhitis, velika težina, kolesterol, niski krvni tlak, alergije.ŠATAVARI

Pripada asparagus biljci koja se nalazi visoko na Himalajama. To je ginseng za žene. Ima antiupalna djelovanja.

Indikacije: sterilnost, anemija, tonik za metabolizam i mišiće, seksualna slabost žene, neredovite ili učestale menstruacije, menstrualni bolovi, izostajanje menstruacije, crni vaginalni iscjedak, gastritis, jaka kiselina, upale vena, laktacija.ŠILAĐIT

Još jedan u nizu snažnih podmlađivaća u ajurvedi. Koristi se za probleme s probavom, kostima, ligamentima i mišićima, kod slabine i kod nedostataka vitamina i minerala u tijelu. Jedan je od najjačih afrodizijaka u ajurvedi.

Indikacije: opća slabina, deficit minerala i vitamina, slab rad bubrega, artritis, reuma, bolni zglobovi, bolovi u mišićima, slaba seksualna snaga, upale urinarnog trakta, slabiji dijabetes, pijesak u bubrezima, tonik za starije ljude.

Kontraindikacije: veći bubrežni kamenci, trudnice, dojilje, visoki dijabetes.TRIPHALA

To je kombinacija bilja za sve tri doše (Bibhitaki, Haritak i Amalaki). Tako balansira sve doše i sprječava gubitak bilo kojeg sastojka u organizmu.

Indikacije: nepravilan rad crijeva, konstipacija, vjetrovi, nedostatak tkiva.

Kontraindikacije: trudnice.
ayurveda Više o ayurvedskim lijekovima pročitajte u knjizi "Dhanvantari Ayurveda"

Ayurveda SearchDanvantari Ayurveda

ayurveda

Nova opširna knjiga o Ayurvedi

 • obuhvaća sve aspekte ayurvede
 • napisana pristupačnim jezikom
 • obiluje ilustracijama

ayurvedaCITROFIT


citrofit
prirodni antibiotik bez štetnih posljedica
 • djeluje na široki spektar bakterija, virusa i parazita
 • nema štetnih posljedica
 • ne stvara imunitet

Pročitajte više

ayurvedaKALINJI


kalinji
     ulje crnog kumina

 • osnažuje i stabilizira imuni sistem
 • stimulira rad bubrega i jetre
 • daje odlične rezultate u liječenju astme i alergije

Pročitajte više

ayurvedaRUPIČASTE NAOČALE

ayurveda
prirodna korekcija vida

 • vježbaju mišiće oka i poboljšavaju vid
 • nemaju štetnih posljedica
 • pomažu kod kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma

Pročitajte više

ayurveda

 

Ostali proizvodi